Bästa UV-tältet

UV-Tält Barn

Gör sommarens utflykter säkrare för dina barn med hjälp av ett smidigt UV tält. Ett UV tält skyddar barnens känsliga hud från farliga solstrålar samtidigt som det är ett behagligt vindskydd. Tältet kan tas med till stranden där solexponeringen ofta är intensiv men det fungerar lika bra att använda på picknicken i parken eller hemma i trädgården.

Det finns en hel del UV tält att välja mellan på marknaden och det kan vara svårt att veta vad man egentligen vill ha. Praktiska funktioner, design, montering och färg är exempel på några saker som kan skilja tälten åt. Här nedan är tre favoriter som finns på marknaden just nu.

Block "3277" not found

1. Swimpy UV-tält XL

  • Rekommenderas av Unibarn.se

[dfrcs name=”Original Silicea – hår,hud naglar”]

Det här tältet är stort och rymligt vilket gör att fler än ett barn ryms inuti. Den generösa storleken underlättar även vid till exempel blöjbyten eller när barnen ska smörjas in med solskyddsfaktor då en vuxen får plats att sitta i tältet. Det är högt i tak och tältet har en långsida som är helt öppen. Tältet monteras med hjälp av böjbara pinnar som påminner om de man använder för att montera vanliga tält. Därtill finns förankringsspikar som håller tältet på plats under användning. Tältduken har ett UV-skydd på 30+ för att hålla även de mest känsliga barnen skyddade. Den medföljande förvaringsväskan underlättar vid transport.

2. Swimpy UV-tält med ventilation

  • Rekommenderas av Unibarn.se

[dfrcs name=” ”]

Detta är ett så kallat pop-up tält som inte kräver någon särskild montering vid användande. Istället poppar tältet upp när det tas ut från förvaringsväskan och kan därför snabbt börja användas. Tältet har ett kraftigt skydd mot solens strålar på hela UPF50+. För att undvika att luften står still inne i tältet har man försett tältduken med ventilationsnät längst ned. På så sätt får man en härlig genomströmning av frisk luft och minimerar risken för uttorkning och överhettning. Tältmattan sträcker sig en bit utanför själva tältet och ger en extra yta för föräldrar att sitta på tillsammans med sina barn eller utföra viss skötsel så som blöjbyten.

3. iPlay UV-tält

  • Rekommenderas av Unibarn.se

[dfrcs name=” ”]

UV-tältet iPlay har en skyddsfaktor på UV40+ vilket gör tältet till en säker plats för dina barn att vara i. Tältet monteras enkelt med de medföljande pinnarna och förankras sedan i marken för extra stabilitet, särskilt vid blåst. På insidan av tältduken finns två praktiska fickor där man kan förvara till exempel solkräm, barnets egen vattenflaska eller skötselprodukter för blöjbyten. Tältet kan rymma upp till två barn men fungerar även för familjen med endast ett barn. Den höga takhöjden möjliggör en bekväm sittställning även för vuxna.

Köpguide

Välj rätt UV-tält för att göra vistelsen på stranden eller utestunden säkrare och mer bekväm. Det finns många varianter att välja mellan, vad gäller form, färg, egenskaper och funktioner. Här i denna köpguide går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på vid köp av ett UV-tält för att hitta den bästa produkten.

UV-skydd

Solens strålar är otroligt starka och det är lätt att bränna sig. Särskilt små barns hud är extra känsligt. Säkerställ alltid att tälten har ett UV-skydd och inte bara skyddar mot vind. Vilket skydd tältet ger kan också variera så investera i ett tält med riktigt bra skydd. Oftast brukar skyddet ligga någonstans mellan UPF30+ och UPF50+.

Om tältet ska tas med utomlands är det ännu mer viktigt med ett högre skydd. Solen kan ofta vara starkare än hemma i Sverige och på semester är vi gärna ute längre tid i solen.

God ventilation och insektsnät

Produkten behöver även ha god ventilation. Även om tältduken skyddar från solens strålar kan det bli riktigt varmt inne i tältet. Ett luftigt tält med behaglig temperatur möjliggör att tältet kommer att bli mer använt och det är därför väl investerade pengar.

Ett insektsnät kan också vara bra där det finns ytor för ventilation för att undvika att både getingar och myggor tar sig in till barnet.

Storleken på UV-tältet

Själva storleken på tältet behöver givetvis vara tillräckligt stort för de barn som ska vistas där. Tänk på att barnets kompisar kanske också behöver plats. Barn uppskattar också att få leka med sina föräldrar eller i alla fall att få vara nära. Därför kan det vara bra att välja en modell som rymmer en eller två vuxna. Vuxna kan också behöva ta skydd en stund från solens strålar.

Tänk på att det kan vara bra att välja en större storlek som kan användas länge, även när barnet blir lite äldre.

Montering och förankring

Hur man sätter upp ett UV-tält kan variera. En del är enkla medan andra kan vara riktigt krångliga.

För att hålla i gång lekglädjen hos barn kan det vara bra med ett tält som går att montera snabbt. För riktigt otåliga barn som snabbt tröttnar kan vi rekommendera att titta närmare på modeller med pop-up funktion. Då sätter tältet i princip upp sig själv och det tar oftast bara någon sekund.

Pop-up tält brukar också gå snabbt att fälla ihop, vilket kan vara minst lika viktigt för att kunna ha möjligheten att komma i väg snabbt. Det som kan vara knepigt ibland är att veta hur tältet ska vikas och även här kan smidigheten och enkelheten variera.

En del produkter som kräver lite mer montering kan i vissa fall vara lika svåra att sätta upp som ett vanligt klassiskt tält. Här gäller det i så fall att veta hur man hanterar tältstänger och tältpinnar med allt vad det innebär.

Att förankra tältet är en viktig säkerhet. Det gäller inte bara på grund av att barnet kan ramla utan även för att tält inklusive saker i tältet kan rasa eller blåsa i väg. Se till att välja ett tält som har bra förankringsmöjligheter. En del kommer med pinnar som ska tryckas ner i marken och andra gör det inte.

Förvaringsväska

Någon typ av förvaringsväska kommer att behövas. I alla fall om tältet ska bäras med till stranden och det är en lång promenad från bilen eller annat färdmedel. Till många modeller, men inte alla, medföljer det en praktisk förvaringsväska med handtag som förenklar transportering.

Förvaringsfack

För att kunna vistas i tältet längre stunder är det praktiskt om det finns gott om förvaringsfack. Ytan inne i tältet är begränsad och därför är det bra om man snabbt kan lägga undan sådant som inte behöver användas hela tiden.

Det är också bra att snabbt kunna få undan övriga saker också om man vill kunna nyttja utrymmet för exempelvis måltider.

Hållbarhet

Hur hållbart ett UV-tält är varierar beroende på vilken typ av tält men också på hur mycket det används samt hur mycket påfrestningar och slitage det utsätts för. Tänk på att solskyddet försämras med tiden ju mer det används i solen.

Ska produkten användas för mer än stranden och kanske därmed över en längre period kan det vara viktigt att välja ett material som tål kraftiga vindar.

En dyrare produkt innebär inte per automatik att tyget är mer tåligt och hållbart utan det finns även billiga alternativ som fungerar bra.

Användning utomlands

Det finns även några saker att ta hänsyn till om UV-tältet ska tas med utomlands. Solen kan vara starkare än hemma men framför allt är vi oftare i solen längre stunder om vi åker på sol- och badsemester. Därför kan det vara bra om tältet har ett högre solskydd. Att tältet är lätt att packa och framför allt att det tar liten plats i bagaget är också något att ta hänsyn till vid resa.

Vanliga frågor och svar om UV-tält

Vad är ett UV-tält?

Det är ett tält där tältduken är gjort av skyddande UV-material för att skydda mot solens skadliga strålar. Hur mycket det skyddar kan variera mellan olika modeller men vanligast är mellan UPF30+ och UPF50+. Produkten kan även fungera som ett vindskydd.

Hur länge håller UV-tält?

Beroende på kvalitet kan det variera hur länge det håller men några år brukar inte vara något problem. Ju mer UV-tältet används och utsätts för påfrestningar av sol och vind desto mer försämras det över tid.

Vilken solskyddsfaktor ska ett UV-tält ha?

Eftersom det främst är barn som använder UV-tält bör det minst vara UPF30+. Genom att investera i ett så högt skydd som möjligt skyddar det barnet bättre och kan användas under längre stunder i solen.

Hur stort bör ett UV-tält vara?

Det kan vara bra att beräkna plats för de barn, syskon inklusive eventuella kompisar som ska använda det. Välj hellre en lite större modell så att även en vuxen kan få plats för att både umgås och ta skydd från solen.

Går det att förankra UV-tält?

Ja, det följer oftast med spikar eller någon annan fästanordning för att kunna förankra tältet.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)