Visste du att en tvätt i 40 grader förbrukar hälften av den mängd energi som går åt vid en tvätt i 60 grader?                           

Grattis! Du har köpt ekologiska barnkläder! Bara där slipper du massor med otrevliga och framförallt onödiga kemkalier. Hur tar du hand om dina ekologiska barnkläder bäst? Och med minsta möjliga fortsatta miljöpåverkan?

Ett nyinköpt plagg ska alltid tvättas enligt tvättanvisning de första gångerna eftersom värmegraden till viss del är satt för att hjälpa färgerna att fixera ordentligt och inte flyta samman. Med tiden kan man dock gå ned i värmegrad för att spara på miljön och tvätta mer skonsamt. 

Förbehandla svåra fläckar innan tvättmaskinen, helst med kallvatten direkt efter att de uppstått. Annars riskerar fläckarna att torka in eller tvätta fast i textilien. Det sparar energi samtidigt som det är skonsammare för miljön då användningen av syntetiska fläckborttagningsmedel kan minska. 
Lyckas du inte så är väl inte en fläck hela världen? Skitiga barn är glada barn!

Miljövänliga fläckborttagningstips: 
- Arbeta på motsatt sida som du har spillt på och prova först där det inte syns, till exempel på insidan av en fåll. 
- Bärfläckar: behandla med vinäger eller ättika i några minuter. Därefter varmt vatten och diskmedel. 
- Banan: behandla med vinäger eller ättika i några minuter, skölj sedan. På ljusa plagg fungerar även några droppar citron. 
- Fett: diskmedel. 
- Tusch: handsprit/alkohol. 
- Blod: blötlägg med salt (1msk) i kallt vatten (5dl). Därefter tvål eller såpa. Fast allra först, ta hand om den blödande! 
- Tomat/morot: behandla med vinäger eller ättika i några minuter. Därefter kallt vatten och diskmedel. 

Köp bättre, konsumera mindre!
Istället för slit och släng tror vi på att köpa varor av hög kvalitet som håller längre. De kostar kanske lite mer vid köptillfället, men är betydligt billigare för framtiden. Dessutom blir det oftast mer ekonomiskt i längden eftersom man inte behöver handla lika ofta. Slit-och-släng-produkterna kan man med fördel köpa i andrahand och istället ha råd att unna sig de plagg och leksaker man verkligen tycker om. En fröjd för öga så väl som samvete! Det tycker vi är smart konsumtion. Och eftersom kläderna och leksakerna överlever längre kan man glädja någon annan med dem efter att barnet vuxit sig större. Vill man få tillbaka en slant går varorna oftast att sälja i andrahand eftersom de fortfarande är fina och användbara. 

Ättika = Sköljmedel = Sant
Sköljmedel är en i mängden miljöbovar som dessutom kan ge upphov till eksem och allergier. Damma av ättiksflaskan och tillsätt 1-2 teskedar och dubbelt så mycket vatten i sköljmedelsfacket så blir kläderna mjuka och sköna. Dessutom hjälper det till att avkalka maskinen. Ättikan luktar ingenting när kläderna har torkat. Lätt som en plätt alltså! 

Det går att göra skillnad!
En Hollänsk undersökning visar att genomsnittsplagget lever i 5 månader och 3 dagar, används 44 dagar under denna tid med 2,4-3,1 dagar mellan varje tvätt. Det betyder att varje plagg endast tvättas ca 20 gånger under sin livstid. Och ändå är det under användar-, inte produktions eller avfallsfasen som den största miljöpåverkan i ett plaggs livscykel sker. 

Hur vi tvättar, hur ofta vi tvättar samt hur länge vi låter varje plagg leva gör alltså enormt stor skillnad.

- Använd ett miljömärkt tvättmedel utan parfym, eller prova tvättnötter.
- Förbehandla fläckar
- Tvätta plagget ut och in för att skona färger
- Tvätta på en lägre temperatur
- Hoppa sköljmedel eller använd ättika
- Sträck kläderna i fuktigt tillstånd för att behålla storleken
- Skippa torktumling och låt kläderna hängtorka
- Ett trasigt plagg går oftast att laga
- Låt någon annan ärva plagget efter dig och ditt barn

 Om du vill ha ännu mer tips på fläckborttagning utan starka kemikalier tycker vi att denna guiden från Grumme är bra.

LEKSAKERTräleksaker är inte bara fina för att de får spår av tidens lek och bus, de går oftast att laga också. Fram med hammare, spik och trälim så får du och ditt barn en fin stund tillsammans! Dessutom slipper du hormonstörande ämnen som kan läcka ur dåliga plast leksaker. Men när du köper second-hand träleksaker var lite försiktig med vad du tar hem, iallafall om det är tänkt att småbarn ska få leka med det. Många målarfärger och lacker som man använde förr innhåller ämnen som numera är förbjudna i leksaker.