Ärvbarhet är vårt sätt att se på hållbarhet, både ur ett genus och ett miljöperspektiv. För det hänger liksom ihop det där med att vilja överlämna världen till våra barn lite mer jämlik, grönskande grön och fortfarande full av hopp.

Uni Designfilosofi
-Könsneutralitet
Vi designar bekväma, lekfulla och tidlösa unisexbarnkläder som en del i strävan mot ett jämställt samhälle. Med inspiration i barnens fria tankevärld vill vi öppna upp synen på vem som får klä sig i vad och varför. I vår värld är alla färger könsneutrala. 

-Ärvbarhet
Uni-kläder ska vara ärvbara. Både vad gäller utseende, funktion och kvalitet, tillverkade med hänsyn till miljön. Vi tummar inte på kvalitet eller miljökostnad till förmån för ett lägre pris, om det inte av någon anledning skulle vara väldigt väl motiverat. Vi vill överlämna en välmående framtid till våra barn!

Därför jobbar vi inte med mode, men vi följer gärna tidens långsamma rytm. Uni kommer med nya kollektioner efter behov snarare än vid varje ny säsong och praktiska, bekväma och omtyckta plagg får gärna återkomma. Funktionella barnkläder tenderar att användas länge och för oss behöver det inte stå i motsats till snygg design. Det är ärvbarhet för oss. 

-Materialval
Bästa hållbara alternativ är utgångspunkten och vi eftersträvar en bredd i materialvalen för att sprida våra fotavtryck. Vi designar och tillverkar alltid våra kläder med miljö och hälsa i åtanke vilket betyder miljöcertifierad tillverkning så långt som det för oss är möjligt. Att välja smutståliga material som är lätta att tvätta tycker vi är en självklarhet. 

-Prisnivå
Alla ska ha råd med Uni-kläder, men vårt mål är inte att vara billiga. Inte för att vi själva håvar in kosing i oändlighet utan för att bra kläder kostar att tillverka. Busenkel matematik faktiskt. Till och med för oss vuxna.

-Närhet
Vi väljer våra produktionsplatser efter en slags närhetsprincip. För oss bästa möjliga produktion för människa och miljö, så nära försäljningskanalerna som möjligt. Inte för att andra delar av världen, längre bort, inte skulle kunna dra nytta av vår tillverkning, utan för att minska utsläppen vid transport från fabrik, för att bibehålla den produktionskunskap som på vår del av jordklotet är på väg att försvinna och för att vi upplever att det är enklare för oss som ett litet företag att kontrollera vad som faktiskt sker i produktion.


Uni Produktionen
De flesta kläder som säljs hos oss är tillverkade i bomull. Detta fantastiska material som låter huden andas, är slitstarkt och samtidigt mjukt nog för att passa det lilla barnets upptäckande vardag. Men även solen har sina fläckar och vid tillverkning av bomull är det framförallt vattenåtgång och kemikalieanvändning som bekostar vår miljö. Till 1kg bomull går det åt i genomsnitt 8000 liter vatten och 1 kg kemikalier, och vi frågar oss: hur naturligt är det?

Genom att välja ekologiskt certifierad bomull kan man minska kemikalieanvändningen med så mycket som 93% - därför är detta självklart för oss.

För att komma till bukt med vattenåtgången så har den ekologiska odlingen av bomull också sina fördelar, OM den sker under former med mer välutvecklade bevattningssystem. Men hur man än vrider och vänder på det så är bomull en vattenkrävande gröda och därför är det viktigt för oss att försöka få till en balans i sortimentet där även andra material kan vara av intresse. Naturfibrer likväl som syntetiska. Hållbar utveckling går hand i hand med att främja biologisk mångfald, d.v.s. välja rätt material för rätt typ av produkt. Inte alltid helt enkelt, men utmanande. 

När vi designar ytterplagg så är det fokus på hållbara material i en annan mening- hållbara som i slitstarka material som tål tuffa tag! För barn SKA få leka ordentligt. I våra ytterkläder har vi valt att jobba med Bävernylon. Det är ett slitstarkt material som tål ordentligt med slitage- och även höga temperaturer vid tvätt ifall en fläck lyckats sätta sig. Materialet i sig är vatten- och vindavvisande, tackvare den täta vävningen. Så man behöver inte ytbehandla dem med kemikalier för att uppnå denna effekt. Dessutom vävs tyget inom europa och är Öko-tex certifierat och sys upp i Estland. En annan aspekt av att tillverka hållbart- att hålla produktionen i närområdet. Ifall materialet Bävernylon blir slitet så kan man förnya ytan själv genom att stryka med låg temperatur på ytan och på så sätt "smälta" ytfibrerna så blir det glansigt och tätt igen.

Våra skinntofflor är en annan produkt där vi endast använder de bästa materialen och närproducerar. Skinnet är ett vegetabiliskt garvat skinn från Tärnsjö-garveri- ett hyllat garveri som endast arbetar med naturgarvning. Det betyder att det inte finns några tungmetaller eller andra giftiga kemikalier i lädret. En självklarthet när man tillverkar baby- och barnprodukter.

Tofflorna sys upp på Docksta skofabrik och slutprodukten är ett riktigt hantverk i genuina material.